neděle 21. června 2009

Sushi a já.

Začnu psát o své cestě sushi, jak jsem se k sushi dostal a co mně přivedlo k přípravě sushi. První kontakt ze sushi byl v restauraci all you can eat a takhle přišel poprvé do styku. Mé druhé už bylo v japonské restauraci all you can eat kde jsem si vychutnával všechny dobrůdky. Také mám velmi dobrý vztah s Japonskou kulturou. Čaj, kuchyně velmi zábavné věci a taky velmi dobré. O čaji někdy jindy. Tak jsem se rozhodl si taky udělat sushi, ještě jsem nevěděl, jak to bude obtížné a zábavné. Vydal jsem se proto do Ostravy, u nás nic kde by šla koupit rýže na sushi, řasa nori a losos není. V Ostravě jsem nejdříve jel se kouknout do shoping parku na oblečení. A zašel jsem do jejich obchodáku, kde nic nebylo. Vydal jsem se do tesca kde jsem byl osvícen a vše potřebného jsem našel. Přijel jsem domů a začal s přípravy. Rýže tohle kapitola sama o sobě a snad nejvíce zábavná. Docílit požadované lepkavosti není snadné, ale po čase se povede většinou na první pokus, když vydržíte proces míchání rýžového octu do rýže. Dle mého je rýže je nejdůležitější součást sushi a bez dobře připravené rýže není dobré sushi. A to už se dostáváme do poslední fáze jaké sushi a co do něho dáme. V mém prvním pokusu jsem dělal klasické maki sushi a novodobou california sushi. Při druhém pokusu jsem udělal maki sushi a sake sushi. Po estetické stránky nebylo mé sushi zrovna správné a to hlavně díky jedné zásadní chybě, které jsem si všiml při druhém pokusu. Chyba spočívala ve velké řase nori, kterou jsem mněl ještě rozříznout na polovinu a já tak neučinil. Oná maki sushi dosahovala gigantických rozměrů, ale šla jíst. Třetí pokus bude už o mnoho lepší. Do budoucna počítám absolvováním sushi kurzu a možná se budu přípravě sushi ještě více věnovat. Samozřejmě, že udělám i své soukromé sushi akce, kde pozvu lidi na mé sushi, čaj a nějaký ten alkohol. Budu se snažit.