čtvrtek 25. června 2009

The Melancholy of Haruhi Suzumiya

The Melancholy of Haruhi Suzumiya nejde jen tak popsat. Takže napíši jen mé pocity s tohoto, pro mě nejlepšího anime co jsem kdy viděl. Jakmile jsem se poprvé koukl na první díl tak jsem se jen koukal s otevřenou pusou o, co vlastně běží. Až při sledovaní dalších dílů mně došlo, že autoři nevím, proč mají divně změněné pořadí dílů, takže třeba 3. díl navazuje na 6. díl. Ze začátku mně to přišlo neuvěřitelně divné, ale po druhém shlédnutí anime mě došlo, že je to takhle daleko lepší a dobře ladí s atmosférou serialu.

Hlavní postova je normální středoškolák Kyon. První den ve škole narazí na svou spolužačku, která s vážností řekne, že ji obyčejní lidé nezajímají. Pomalu se seznamuje s druhou hlavní postavou a středem seriálu Haruhi Suzumiya sedící za Kyonem. Kyon je takový typ, člověka který si v klídku při neustálém stěžovaní na všemožné, sedí a pěkně si užívá svého života. Naopak Haruhi Suzumiya chce být jiná než ostatní, hledá svou invidualutu a proto zakládá SOS Brigádu (SOS = nepovím ;-)). Kde přinutí se připojit jak Kyona tak další postavy a to: Věčně začtenou Yuki Nagato. Neuvěřitelně roztomilou a plachou Mikuru Asahina. A klidného Itsuki Koizumi. Tímhle je naše SOS brigáda kompletní.

Ze začátku vypadá seriál jako normální středoškolská komedie jenže to není tak skutečná pravda jak by se mohlo zdát. Atmosféra toho seriálu je bez hluchých míst. Nestalo se mi, že jsem se ani sekundu nudil. Po celý seriál jsem se královsky bavil a hltal jeden díl za druhým. Postupem času budete zjišťovat, že tato ujetá komedie se mnění na něco více než komedie a dokonce se zamyslíte nad jistými teoriemi pro Haruhi Suzumiya. Což mnění tento seriál s komediálního středoškolského seriálu na vícetypoví seriál, který spojil fantasy a reálný svět dokonale do sebe bez větších problémů. Další kladnou stránkou je hudba, která mně více jak nadchla a koukal se na každý opening což se jen tak nestává. K téhle parádní bandě lidí se vrátím ještě mockrát a pokaždé se zasměji. The Melancholy of Haruhi Suzumiya je neuvěřitelně povedený seriál, kde skoro vymizeli hluchá místa, nuda a ohranost. Takže koukně te se a nechte se pohltit Haruhi Suzumiya a jejím světem.


Dávám 10/10

Serial Experiments Lain

Serial Experiments Lain je opravdu takový Experiment. Pochází z roku 1998, kdy se rozvíjela síť mám na mysli internetová síť. Serial Experiments Lain pojednává o možné budoucnosti sítě. Bohužel to není jako naše síť, ale je velmi podobná té naší. Tvůrci rozebírají, jak by mohla dopadnout síť a pokládají jisté otázky. Hlavní hrdinka je Lain Iwakura, která se vůbec nezajímá o síť. V té době na oné škole kde chodí Lain, spáchá jedna ze žaček sebevraždu a začne posílat každému, koho znala email, že není mrtvá jen opustila své fyzické tělo. Lain to zprvu nezajímá, ale zvědavost ji přinutí se kouknout na email. Lain se začne věnovat síti a pomalu ji síť začne pohlcovat. To by bylo základní nastínění děje.

V seriálu můžete vidět, jak se osobnost Lain mění na Lain ze skutečného světa a na Lain ze sítě. Hlavní myšlenka seriálu pojednává o naprostém splynutí skutečného světa se sítí v jeden svět. Nebudete vědět, jestli jste v síti či ve skutečném světě, nebudete vědět, jestli ste se narodili v síti či ve skutečném světě. V posledních 6 epizodách se tyto otázky objevují a vy se budete koukat s otevřenou pusou. Atmosféra seriálu je velmi depresivní, záběry na elektrické dráty, které znázorňují svět sítě k tomu vítečný hudební doprovod nenechá nikoho chladným. Jenom škoda pomalejšího děje, který se od 6té epizody začne zrychlovat. Vůbec by nevadilo udělat méně dílů zato více svižnějších.

Celkově tento seriál není pro každého a vychutná si jej jen hrstka lidí pro zbytek bude seriál nudná věc, kvůli pomalému začátečnímu ději a způsobu vykreslení děje a scén, kde se hodně objevuje elektrické vedení. Celkově se mně tento seriál strašně líbil a doporučil bych ho každému kdo má rád filozofické otázky typu bůh, kde patříme, existence. Na seriál se doporučuji kouknout vícekrát jelikož více porozumíte obsahu. U mě Serial Experiments Lain zanechal silný dojem a stále zůstává. Rád bych rozebral více do hloubky obsah seriálu, ale to by už nebyla recenze.

Dávám 9/10.